Szennyvízcső dugulás

műanyag szennyvízcső


SZENNYVÍZCSŐ DUGULÁS 

Attól a pillanattól, hogy a vízvezetékből kifolyik a víz, és hozzáér idegen anyag, rögtön belekerülhet mikroszkóppal látható sok pici élőlény, baktériumok és piszok. Hétköznapi nyelven, nem tudományosan: ami vizet nem hasznosítunk, az bekerül a szennyvíz-lefolyóba. Ha már a szennyvízcsőben van, akkor ez a szennyvíz, azaz nem ivóvíz.

MI MINDENTŐL DUGUL EL A SZENNYVÍZCSŐ?

Fürdőszoba

Fürdőszoba szennyvízcső rendszere a padlózatban rejlikA fürdőszobai szennyvízcsőbe a mosdóból bekerül mindenféle láthatatlan mocsok a kezünkről, bőrhámsejt, a leborotvált arcszőrzet, magunkra kent, a bőr által fel nem szívott testápoló, arcápoló, szőrtelenítő krém, kiköpött fogkrém.

A tusoló vagy zuhanyzó fülke, esetleg a zuhanyozó tál vagy a tuss lefolyójába belekerül lemosott olajos hajpakolás, rengeteg hajgubanc (kopaszok ezzel bizonyíthatják, hogy milyen szép sörényük lehetett egykor).

A fürdőkád szennyvízvezetékét legtöbbször haj és a lemosott testápoló krémek dugítják el.

A bidé vagy bidet, de hívhatjuk úgy is, hogy altestmosó, legtöbbször a húgykőtől dugul el. Miért szépíteném?  Rákérdeztem, a magyarázat érthető. Kényelmesebb a WC-ülőke, de… olyan sok barátja jár a gyerekéhez, hogy higiénikusabbnak vélte a folyamatos ülőketakarítás helyett a porcelánra kuporodni. És a dolga végeztével csak annyi vízzel öblített, hogy ne látszódjon a pisi…

A házi pissoire, piszoár, magyarul vizelde vezetéke, ahogy az irodaházakban is, vízkővel van tele, hiszen a szervezetünk nem tudja a vízkövet hasznosítani. Miért? Mert az új vizeldefazon nem is engedné meg, hogy normál öblítésű lehessen. Ezért az öblítőrendszereket a duguláselhárító szerencséjére ma úgy konstruálják, hogy kevés vizet icipici kis nyomással enged. Igaz, így nem spriccel ki a víz. Az igényes férfiak idegen helyen pedig nem szívesen nyúlnak az öblítőszerkezethez. Csak a római korban volt folyamatos vízöblítés, a szocializmusban pedig egy magyar mechanikus öblítő találmányt be lehetett állítani, hogy mennyi időnként öblítsen saját magától automatikusan a piszoár. Nem volt pisiszag még a kocsmákban sem, és akkor még nem találták fel a vízdíjat sem.

Konyha

A konyhából, vagyis a konyhai mosogatóból elsősorban az elmosogatott edényekről a zsiradékba ragadt rizsszemek, apró fűszerek, pici ételcafatok dugítják el a mosogatóvezetéket teljes keresztmetszetben és a mosogatóvezeték teljes hosszában.

mosogató szennyvízcső rendszere

A falikút az első vizes építmény a lakáson belül. Ez a háziasszony megbecsülésének a jele. A mosogatólevet és a felmosóvizet öntik bele.  

Toalett, WC

A toalett, a WC, a klotyó a legfontosabb találmány. Általában ez a legtisztább hely az otthonokban. Hiszen az elmélkedés elsődleges helye. Itt ráérünk körbenézni. Azonnal észreveszünk egy-egy pici piszokfoltot, ami bántja a szemünket. A vécé nemcsak ötletelési hely, nem csupán kényelmes ott olvasni, és nem csupán az elvonulásos magány helye. Eredetileg ott ürítjük ki a testünket. No, nem mindig a testnedv, a bélsár a füles a WC-vezeték dugulása miatt. Beleeshet véletlenül összetépett szerelmeslevél a fényképekkel együtt. Előfordul pontatlan építés, kevés vízre beállított öblítőrendszer, a monoblokkos WC-tartály fölött tárolt csecsebecse, gyerekjáték, az anyós tányérjáról kikapart ételmaradék, megannyi csoda, érzelem, ami dugulás mind-mind rólunk szól.

Mosókonyha

A mosókonyhában a mosógépből a szennyvízvezetékbe jutnak a vegyi mosószerek, a ruhák szöszei, szőnyegekből kimosott porszemcsék. Ez is okozhat szennyvízcső dugulást.

 

duguláselhárítás ügyelet

Szennyvízcsőre lakásvásárláskor is  érdemes figyelni: lehetnek rejtett problémák…