Konyhai dugulás: mit tegyen, ha felfelé tör a víz a mosogatóból?

A konyhai dugulás legkellemetlenebb esete az, ha a mosogatóból felfelé tör a víz, amikor senki sincs a lakásában. Félelmetes látvány, főleg, ha a társasház legalsó szintjén lakónál még ki is önt a víz.

Konyhai dugulás - így néz ki a mosogató

Pincei gerincvezeték dugulás következménye a mosogatóban (Fotó: benjaminfranklinplumbing.com)

 

MI A TEENDŐ ILYEN FAJTA KONYHAI DUGULÁS ESETÉN?

 

1. Dugaszoljuk be azonnal a konyhai mosogató lefolyóját, mert valahol a szomszédban mellettünk vagy felettünk mosogatnak, és a túlfolyón hamarosan kispriccel hatalmas erővel a mosogatólé. Ilyenkor nem a feltörlés az elsődleges, inkább

2. a túlfolyó bedugaszolása. Ha szabályosan építették meg a csatornát, akkor az Ön lakásában már nem jöhet fel a víz a szerelő kiérkezéséig. Ha nem fejezték be még mindig a mosogatást, akkor vagy az Ön szomszédja, vagy az Ön felett lévő lakás konyhája ázik el. Jó lenne,

3. ha időben meghallanák az Ön hangját a kaputelefonon, hogy addig dugózzák le a mosogatót, amíg a duguláselhárító az Ön lakása alatti vezetéket kitisztítja.

4. Azonnal hívjon szerelőt!

5. A duguláselhárító szerelő két dolgot határozottan megállapít:

a. nem az Ön hibája a konyhai dugulás, mert egy közös vezeték dugult el,

b. ha a közvetlen szomszéddal közös a vezetéke, ez azt jelenti, hogy az a szomszédja, akinek ugyanez a konyhafala és a másik falon az ő konyhája van, akkor ezt úgy hívják, hogy osztott közös vezeték, hiszen mindketten osztozkodnak ugyanazon az (50 milliméter átmérőjű) mosogatócsövön, meg a javítási díjon. Ilyet már nem építhetnek, ma már nem szabványos.
Ilyenkor az ő lakásából sem folyik el a szennyvíz: ha Ön mosogat, a szomszédnál tör fel a hab és a mosogatólé. Ez a helyzet igen ritka, csak olyankor fordul elő, ha a függőleges vezetékbe, aminek a hivatalos neve: osztatlan közös ejtővezetékbe, magyarul a strangba/stangba egy T-idomot építettek. Ilyenkor a duguláselhárító spirálja átcammog a szomszédja mosogatómedencéjébe, és átpörgeti az 5 centis átmérőjű vezetékből a falra lerakódott és leborotvált összes zsíradékot.

A jogi felelősségi bizonytalanság miatt ma már nem építhető be T-idom épületen belül a szennyvíz-vezetékbe. Én leginkább a T-idomot szabványosítót büntetném meg azzal, hogy költözzön ilyen lakásba. Utána a gyártóval, a tervezővel, az építési engedélyezővel, az építővel és annak az alvállalkozóival fizettetném ki a tönkrement konyhabútorok árát, meg azt a rengeteg idegességet, amit okoztak, no meg az átmeneti megoldású összes, addig rendszeresen kifizetett duguláselhárítást, és ne feledkezzünk meg a teljes strang- és mellékvezetékek cseréinek a díjáról sem, a bontási-helyreállítási költségekkel együtt. És mindezt napi áron. Nem a valamikori építési árakon.

 

Miért?

 

Mindannyian jártunk általános iskolába, ahol megismertük a fizikai törvényszerűségeket a lejtésszögről, a gravitációról, a fajsúlyról, a víz mozgásáról, tehát mindenki számíthatott arra, hogy a T-idom mosogatóba építése mindkét lakást szétáztathatja, és ha a konyhakő közötti fuga elöregedett, vagy az oldalfal felszívja a mosogatóból kicsorduló vizet, akkor az alatta lévő plafont is áztathatja.
Ha mindezt ők is valamikor tanulták és tudták – talán az elavulás miatt, talán a folyamatos munkaellátottság érdekében – akkor ezt én, DugiZsuzsi, összeesküvésnek feltételezem.

 

Hogyhogy?

 

Ugyanis a szerencsétlen, póruljárt lakó nem hibáztatható mások felelőtlensége miatt. A lakó nem lát a falba, nem köteles ismerni az építési szabványokat, nem szólhat bele utólag azzal, hogy a beépített T-idom a fizikai törvények miatt közös kárt okozhat. (T-idom használatakor sajnos nem lehet lejtést adni az oldalsó vezetékeknek, ezért rendszeres a dugulás.)

A lakó csak fizet, mint a köles. A lakó csak eltűri, megszenvedi, hagyja mások felelőtlenségét. A valódi felelőtleneket a macerás utánajárás miatt lehetetlen felelősségre vonni.

 

Gondoljunk bele:

 

az épületen belüli méretre szabványosító már nem él, a gyártó csak az igényekre, megrendelésre dolgozik, a tervező cége megszűnt, az engedélyező rég nyugdíjba ment. Az építő kivitelező cége és az alvállalkozói annyi változáson esett keresztül, hogy jogilag sem található. Tehát a lakó az ügyvédet és a perköltséget is csak elviseli, hagyja, megszenvedi. Ja, ezt a lakást valakinek eladja, és vesz egy újabb lakást… Majd az újabb lakó kezdi előlről a hagyást, tűrést, megszenvedést.

 

MILYEN AZ A HIBÁTLAN STRANG?

 

A hibátlan strangot úgy képzelje el, ahogy a gyerek lerajzolja a karácsonyfát, csak éppen nem föntről lefelé 45 fokos ágakkal, hanem fölfelé rajzolt 45 fokos ágakkal, mert a víz lefelé folyik a fenyő törzsébe, az ejtővezetékbe.

Ha jól építették meg, akkor egy icipicivel lejjebb/feljebb, azaz egy következő elágazó 45 fokos idommal kapcsolódik a szomszéd vezetéke ebbe a középen futó, általában nagyobb átmérőjű (63 milliméteres) függőleges osztatlan közös ejtővezetékbe. Ekkor a duguláselhárító csőgörénye, azaz a zsírdaraboló spirálja nem tud átmászni a szomszéd mosogatójába, mert a 45 fokos idom csak a függőleges vezetékbe vezeti.

Ilyenkor már csak az osztatlan közös fekvő vezeték okozhat bajt, ahová becsatlakozik általában az elfolyás irányába 45 fokkal a függőleges strangunk.

A fekvő gyűjtővezetéket alapvezetéknek hívjuk, ide folyik a legnagyobb átmérőjű cső, a WC-vezeték, aminek a belső átmérője 10 centi, vastag, mint egy férfi alkarja, vagy mint egy nő vádlija. A külső átmérőjének a mérete 110 milliméter, ez határozza meg a nevét. Ha sok vezeték van ráépítve, illetve magas az épület, akkor a fekvő vezetéket már csatornának nevezzük, és épületen belül lehet 125 vagy 160 mm-es.
Lásd: https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2009/aprilis/1461-a-csatorna-meretezese

 

Ez még nem minden!

 

MI TÖRTÉNIK, HA A LEGALSÓ SZINTEN LÉVŐ, CSAK A MOSOGATÓK FEKVŐ GYŰJTŐVEZETÉKE DUGUL EL A TÁRSASHÁZBAN?

 

A legalsó lakó mosogatója szökőkúttá változik, és a lefolyó 6 kerek lyukából félelmetesen izgalmasan feltörő habos víz – ha olyan a fényviszony, szivárványt varázsol a konyhánkba.

1. azonnal szaladjon le a pincébe, és a ház vízórájánál zárja el a társasház közös vízcsapját, hogy abbamaradjon ez a gyönyörű konyhai szivárvány. Mert most nincs idő egyenként felszólni vagy felmenni a lakásokba, hogy ne mosogasson senki a szerelő kiérkezéséig!

2. Hívja fel telefonon a közös képviselőt/házmestert/gondnokot, aki kéznél van, hogy azonnal rendelje ki DugiZsuzsit, és adja meg a telefonjából az elérhetőségeit.

 

MIT TESZ A MOSOGATÓ ALAPVEZETÉKÉNEK DUGULÁSAKOR A DUGULÁSELHÁRÍTÓ?

 

Végigkopogtatja a pincében lévő csöveket, és ahol elzáródást hall, (ha van ott tisztítóidom) onnan tisztít, ha nincs, akkor az Ön lakásából duguláselhárít, majd kinyitja az elzárt vizet, majd
előbb az Ön lakásából kipróbálja a mosogatót,

utána a többi lakót is megkéri egyenként, hogy nyissák ki teljesen egyszerre a mosogató hideg és meleg csapjait.

Ha biztosra akar menni, akkor arra is megkéri az összes lakót, hogy tegyenek tele minden mosogatómedencét, és amikor ő jelez, akkor egyszerre húzzanak ki minden egyes dugót. Ezzel a szennyvízvezetéket csúcsra járatja. A hirtelen a vezetékbe nyomuló hatalmas víztömeg kimossa még a legnagyobb átmérőjű gerincvezetéket is.

 

Konyhai dugulás - hívjon minket azonnal

 

Megtalál minket itt is:

dugulas.hu
gyorsszolgalat.hu
Facebook / DugiZsuzsi

Konyhai dugulás - Facebook/DugiZsuzsi