Eldugult az esőcsatorna? Mit tegyen?

DUGITITKOK

Rácz Zsuzsa, alias DugiZsuzsitól,
a duguláselhárító és dugulásmegelőző specialistától

 

Honnan tudom, hogy az esőcsatorna dugult el?

– Több jele van ennek. Ha esőzés alatt a legfölső szint beázik, valószínűleg a tető esőcsatornái felteltek, és a szigetelés hiányosságai okozhatnak ilyen kellemetlenséget.

Mitől szokott a tetőn lévő csapadékcsatorna eldugulni?

– Ha kiugrott, vagy kifújta a szél a csatorna tetején lévő lombkosarat, ami felfogja a faleveleket, akkor bizony a levelek belehullanak a csatornába, és annak a 90 fokos könyökében, ahol fekvőbe fordul a csatorna, mert irányt vált, ott bizony elakad, feltornyosul sokszor. Emiatt a plafon egy kis helyen elszíneződik.

ereszcsatorna dugulás elhárítása

Az esőcsatornában összegyűlt levelek dugulást okoznak

– Még mi minden okozhat esőcsatornadugulást?

A lombkosár okozta hiány miatt többször fészket épít a csatornába vagy a csatornaszellőzőbe egy-egy madár, vagy madárpár. Bizony nehéz szívvel távolítjuk arrébb ezeket, főleg, ha tojás is van benne.

Igaz-e, hogy a lakótelepi lapostetős házak tetőszigetelésének a hét rétege közül 3 réteg eredetileg szurok, később kátrány vagy bitumen lett, aminek az olvadáspontja kb. 40 fok, aminél jóval több is lehet a tetőn, és ha ez folyik be a csatornába, az akkor hatalmas dugulást okoz?

– Való igaz, azt a legkellemetlenebb eltávolítani. Mert nyáron mézként olvad, és ha hűvösebb helyre kerül, ez a ragacs megszilárdul, és ha bármivel hozzáérünk, mi is szutykosak leszünk. Érdemes ilyenkor hozzáértő duguláselhárítót hívni.

 

lapostető szigetelés esővíz elvezetés

Lapostető-szigetelés

Hogyan előzhetőek meg ezek az esőcsatornás dugulások?

– Időnként érdemes felmenni a tetőre, körülnézni, hogy minden a helyén van-e. Ott is szortírozni kell, mi a felesleges, jó lenne a már nem használatos, meglazult tévéantennákat rögzíteni vagy eltávolítani a balesetek megelőzése érdekében. Az elmozdult cserepeket vagy takarólemezeket, fóliákat megigazítani. Időben ezek a kis odafigyelések hatalmas károktól mentesítik a lakókat.

Eldugult az esőcsatorna? Mit tegyen?

 

– Általában ugye, a függőleges esőcsatorna legalul szokott elfordulni a fekvő szakaszba?

– Helyes megfigyelés! A nagy lapostetős házaknál valóban több függőleges eresz gyűjti össze az esővizet, meg télen a hólét. Azt elvezetik általában az épület szélére, vagy a szerelőaknába, ahol rendszerint együtt fut lefelé a lakásokból kilépő szennyvízcsatorna, mellette a csapadékcsatorna és felfelé tart az ivóvíz. Érdekes, hogy arra nagyon odafigyelnek az építők, hogy egy-egy öt-tíz centi magas medencét építsenek a tetőn az esőcsatorna köré, hogy legyen ideje a hirtelen lezúduló nagy zuhinak elfolynia a csatornába.

–  Felsőbb szinten lévő lakónál is előfordult már, hogy észrevette az esőcsatorna meghibásodását?

– A legelső lakótelepi házaknál a függőleges csapadékcsatornák szélesebbek a szennyvízcsatornánál, az akkori legmodernebb és legmegbízhatóbb anyagból, eternitből készültek. Valójában ezek még sokszáz évig elélhetnének, nem kopnak, mindent elviselnek, kivéve ha a föld mozgása miatt már nem pontosan függőlegesen állnak, és ha ezeket nem rögzítették kellőképpen, bizony a két cső találkozása közötti tokban lévő gumigyűrű itt-ott eldeformálódott, megkeményedett, elöregedett, és nagyon kiszáradt, betöredezett. Nagy zuhi esetén ilyenkor tízemeletes háznál lehet, hogy a kilencedik-tizedik emelet között bizony (a legalsó szinten lévő kanyarnál a felgyülemlett kátrány miatt elakad a víz, és a legnagyobb elmozdulásnál, a legfelső csőcsatlakozásnál a gumigyűrű meghibásodása miatt) szétázhat az egyik felső lakás…

– Hogyan szüntetik meg a legalsó szinten lévő esőcsatorna könyökében lévő kátrányos dugulást?

– Többféle duguláselhárító technológia áll a rendelkezésünkre. Általában alulról kezdjük a duguláselhárító munkát. Egyet mondhatok, ez nem titok: mi bontásmentesen megoldjuk ezt a problémát, nem kell elköltöznie addig egyetlen lakónak sem, ameddig dolgozunk. Az udvaron a csapadékcsatorna meghibásodása miatt keletkezett pocsolyák is eltünnek a duguláselhárító segítségével. Tisztaságot hagyunk magunk után.

– Tehát akkor az esőcsatorna meghibásodása miatt sem a legfelső, sem a legalsó szintre, hanem inkább valahová középre érdemes költözni?

– Erre inkább a biztosítók statisztikái tudják a pontos választ.

Ha a duguláselhárító a tetőről a csatornába befolyt kátrányt kiszedi, akkor meddig szól a duguláselhárító garancia arra, hogy a legközelebbi hétágra szóló napsütésben a tetőn megmaradt többi kátrány ne folyjék bele ismét a csatornába?

– Arra sajnos egyetlen duguláselhárító sem képes még, hogy az egyre melegebb időjárást lehűtse, viszont mindig felhívjuk a figyelmet az alkalmankénti odafigyelésre, a megelőzési módokra. Természetesen tehetünk a tetőn a függőleges ereszbe új lombkosarat, az valamennyi kátrányt felfog. Ez tény. Sokat használ.

Tapasztalatból tudom, hogy a mi duguláselhárító munkatársaink nemcsak elmondják, de a számlán is feltüntetik, hogy mi okozta a dugulást, és ha betartja a megrendelő, hogy mit tegyen vagy mit ne tegyen, akkor ugyanabból az okból többé nála nincs ismétlődő dugulás.

– Köszönöm a válaszokat!

– Szívesen.

Most írja a noteszébe, hogy ott lehessünk idejébe:

dugulas.hu: 06 30 396 2922

 

Kapcsolat - duguláselhárítás ügyelet 30 5 200 600