Csatornamosás, csatornatisztítás felújítás után, átadás előtt

MIÉRT KELL CSATORNAMOSÁS, TISZTÍTÁS, ha a  mester készen van a lefolyócső szerelésével?

Házépítés vagy felújítás után a lelkiismeretes kivitelező a teljes csatornarendszert kívül-belül átmosatja, és a gerincvezetéket lekameráztatja, mielőtt átadná használójának a vizes blokkot.

Csatornamosás

Ha véletlenül bejutott a csatornába friss építőanyag, akkor azt a nagynyomású Woma csatornamosó még időben felhígítja, és kimossa. Ilyenkor az igényes építőmesternek nem kell végigizgulnia a garanciális időt.

NEMCSAK KIMOSATJA A RENDSZERT, DE MÉG CSATORNAKAMERÁZÁST IS RENDEL

csatornakamerázás

A csatorna letakarása, végleges rögzítése előtt, ha az alapos építő kimosatja nagynyomású vízzel, azaz a Womával a csatornarendszer gerincvezetékét, és még filmre is veteti a csatorna belsejét, akkor a csatornakamerán keresztül megláthatja, hogy optimális-e a vezeték lejtése, azaz véletlenül nem a folyás irányával szemben lejt-e a cső, pontosabban nem „áll” sehol sem a víz a vezetékben, hanem a WC lehúzásakor egyenletesen áramlik a benne lévő üledékkel, például a homokkal és az úszó hungarocell tartalmakkal.

Csatornamosatáskor kiderül, hogy az udvari aknákból kihúzták-e a tokelzáró dugókat.

A CSATORNAKAMERÁZÁS ELŐNYE, HASZNA

Csatornakamerával az is kideríthető, hogy a csatlakozásoknál az összeillesztések hibátlanok.

A csatornakamera talált már vízpumpafogót, gumikalapácsot, sőt sisakot is egy csapadékcsatorna gerincvezetékében.

A CSÚCSRAJÁRATÁS A PROFESSZIONALITÁS JELKÉPE

A gondos építő a csatornamosás, csatornatisztítás után még csúcsrajáratást is végez befalazás előtt. Csúcsrajáratáskor az összes vizes helyiségben lévő mosdót, mosogatót, kádat, zuhanytálcát, bidét, az összes medencét bedugózza, mindent csordultig teleönt vízzel, és mindenhonnan egyszerre húzatja ki az építőivel a dugókat, sőt, még a WC-tartályt is teljesen kiürítteti.

A munkatársai a lakás helyiségeiben végignézik, hogy minden a lehető leggyorsabban lezubogjon, és ahol lassúbb lenne a lefolyás, vagy nem keletkezik természetes örvény a lefolyóban, ott végigvizsgálják újból azt a vezetékszakaszt, és ahol nincs meg a szokásos lejtés, a szakma úgy mondja: a csatorna öntisztító sebességének az optimális lejtésén addig igazítanak, ameddig minden tökéletesen elfolyik.

A VÉGLEGES RÖGZÍTÉSEK ÉS LEFEDÉSEK ELŐTTI UTOLSÓ CSATORNAVIZSGÁLAT

Azért jó ezeket a csatornatisztítási munkálatokat még a végleges rögzítések és lefedések előtt elvégeztetnie az előrelátó építőnek, mert ilyenkor a hibajavítás szinte fillérekbe kerül. Ekkor jöhet rá a tervező és az építő, hogy ahol hosszú utat tesz meg a fekvő szennyvízvezeték, ott a könyököt a természetes áramlás érdekében és a dugulás megelőzéséért jobb inkább kicserélni két 45 fokos hajlásszögű ívre. Ekkor kontrollálható a csőszellőzés is, és látni, hogy hová érdemes még tisztítóidomot beépíteni, illetve kialakítani.

A SZILÁRD ALAP, AZAZ A MEGFELELŐ ÁGYAZATI TÖMÖRSÉG AZ EGYIK LEGLÉNYEGESEBB SZEMPONT

Ha az alap elegendően szilárd, a csövek szabályosan rögzítettek, akkor nem áll sehol sem a csatornában a víz a csatornamosás után, azaz nem keletkezett teknő a hossz-szelvényben, és a még be nem épített, de már rögzített padlóösszefolyó környékén sem keletkezik tócsa.

CSEMPE, PADLÓLAP LEFEKTETÉSE, FÜVESÍTÉS UTÁN

Ha már lefektették a burkolatokat, akkor a legkisebb rejtett hiba is rendszeres dugulást okozhat. Ilyenkor a legnagyobb probléma az ingatlantulajdonos visszatérő bosszankodása addig, ameddig fel nem szedik a padlózatot, és az alaphoz is hozzá kell nyúlni, hogy a hibát megtalálják és megszüntessék. Ez pedig hatalmas utólagos felfordulás, hosszan tartó munkafolyamat. És nem is olcsó. Nem beszélve az akkor éppen nem kapható ugyanolyan fajta-féle, színű burkolat miatti komplett átépítés méregdrága áráról.

A WOMA AZ UDVARI AKNÁBÓL TISZTÍT A HÁZ FELÉ

A csatornamosás, csatornatisztítás nagyágyúja a Woma, ami az udvari aknából mossa ki a csatornát a Wc alatti függőleges vezetékig. Tehát nem fog az otthona elázni, mert csak koppanásig mos, nem fordul fel a womafej a Wc függőleges vezetékébe.

A womafej úgy lett kialakítva, hogy egy előre menő szúró vízsugara a womafejnek és a mögötte lévő tömlőnek csinál helyet a csatornaiszapban, a hátrafelé 6 vagy nyolc vízsugár felemeli a vízzel telt tömlőt a cső közepéig, és kb. 45 fokban tolja előre a vizes tömlőt, azaz a fej a nagynyomású vízsugarakkal szinte behúzza a tömlőt a csatornába úgy, hogy az akna irányába nyomja ki a csatornába került, a vízsugár felaprította törmeléket, ami a dugulást okozta. Tehát az aknában összegyűlik az összes dugulást okozó dolog, amit le lehet fényképezni.

A mi egyedi Wománk 240 liternyi vizet használ fel percenként és kb. 100 Bar nyomást fejt ki. A szivattyúja mosógép-nagyságnyi.

Egy ügyfelünk kérdezte,

hogy a 100 Bar körüli kb. 6-10 literes magasnyomású mosója miért nem alkalmas nagyobb átmérőjű cső kimosására?

– A kicsi vízhozama miatt.

HA LEBETONOZTÁK, LETÉRKÖVEZTÉK, LEFÖDELTÉK AZ AKNÁT

Egyeseknek nem tetszik a fém vagy beton aknafedél. Ilyenkor megemelik a talajszintet, letérkövezik, esetleg lebetonoztatják, jobb esetben virágfölddel befedik az akna tetejét, mert nem tudják, hogy az micsoda és mire is való. Ezekből van a galiba, mert igaz, hogy van többféle nyomvonalkereső technikánk, de nem duguláselhárítói feladat keresgélni, bontani, vésni, ásni, szintbe emelni az eltüntetett akna fedlapját.

Egy duguláselhárító vállalkozás nem ezekre a dolgokra specializálódott.

Az aknából tisztítható a nagy átmérőjű udvari, legalsó szinten lévő gerinccsatorna a ház felé, az emésztő vagy az utca felé a kerítésig.

Ha az aknatető lefedett, lehetetlen a csatornatisztítás, a Womázás, nem folyik el a ház szennyvíze és ha van csapadékelvezetés, akkor annak a működése megszűnik, ameddig nem távolítják el a fedlapról a borítást. Utána azonnal segíthetünk.

ÁTADÁS ELŐTTI JEGYZŐKÖNYV A CSATORNA ÁLLAPOTÁRÓL

Átadás előtt egyes csatornaépítők vagy az építésvezető szakemberek próbaüzemelést, csatornamosást, csatornakamerázást és csatornavizsgálatot kérnek.

A tapasztaltakról jegyzőkönyvet készítünk, amelyet az építő felhasznál a műszaki átadás előtt. A jegyzőkönyvet alaposan tanulmányozhatja. A behatolástól centire láthatja a csatornakamera rögzítette pontatlanságokat, amelyekről írásbeli dokumentum is készül.

Ha ezeket a problémás helyeket még az átadás előtt egyenként kijavítja, akkor nem lesz gondja sem neki, sem a használójának, sem az üzemeltetőnek. A kijavítás után készített újabb felvétellel és szakvéleménnyel a saját hírnevét növeli minden építő.

Kedves Olvasó!

Kérdésével keressen fel, boldogan válaszolok rá ().

Ha mégsem tudnám rögtön a pontos választ, akkor a kiváló munkatársaimmal megbeszéljük és a leggondosabban és a lehető legrövidebb idő alatt eljárunk az ügyben. Közvetlenül is hívhat a 30/396 2922-es számon.

Ha közérdekű a felvetett probléma, illetve annak a megoldása, akkor azt megírjuk akár az Ön nevével vagy anélkül, ahogyan Ön azt szeretné.

Ha szükséges, akkor nyilvánosan rákérdezünk az illetékeseknél, és a válaszokat közreadjuk.

DugiZsuzsi
a duguláselhárító és megelőző csatornaspecialista

Csatornamosás, csatornakamerázás