Társasházi dugulások elhárítása

DugiTitkok
duguláselhárításról társasház-lakóknak, közös képviselőknek, házkezelőknek

dugulás társasház, duguláselhárítás társasház

 

Társasházi gerincvezeték dugulása

Társasházban néha a legvastagabb csatorna, a gerincvezeték is eldugul.

Legalulra, a gerincvezetékbe folyik mindenkinek a szennyvize. A fekvő gerinccsatornát úgy képzeljük el, mintha az egy széles folyó lenne lent a föld alatt, amelybe belefolynak a felette lévő függőleges strangvezetékek (a strang jelentése: kötél). A függőleges leszálló szennyvíz-vezetékbe, azaz ejtőcsőbe futnak be a lakások WC-vezetékei. Ez a legvastagabb vezeték a házban, ez az alapvezeték.

Azért alapvezeték, mert a WC-től a függőleges ejtőcsőig lakásonként külön-külön bevezetik a fürdőszobai és a konyhai szennyvíz-vezetékeket, azaz a mellékágakat. Persze van ma már olyan építés, ahol külön leszálló ágat építenek ki a konyhának is.

Mi a következménye, ha eldugul a társasházi gerinccsatorna?

A legalsó szinten lévő vizesblokkon feljön mások szennyvíze. Ez lehet padlóösszefolyó, kád, WC, mosogató. Kellemetlen látvány. És folyamatosan tör föl a víz. Mint a buzgár, ha valahol a házban lehúzzák a WC-t, vagy kihúzzák a kád dugóját.

Mit tesz ilyenkor egy társasházi lakó?

Először vödörbe lapátolja a vizet. Feltörli szárazra a fürdőszobát, utána nem érti, hogy ha beleönti a vécébe, az miért jön vissza. Ilyenkor telefonál a közös képviselőnek, aki azonnal hív hozzáértő duguláselhárítót.

Mi a helyes sorrend?

Én az Ön helyében legelőször biztosítást kötnék a lakásomra, ha fölül lakom, akkor a beázás miatt, ha alul lakom, akkor meg azért. Akkor is biztosítanám a lakást, ha van a háznak biztosítása az ilyen eseményekre.

Ha kluttyog, ha megmozdul a víz szintje a legalsó szinten a padlóösszefolyóban vagy a vécében, akkor már a víz lassabban és nem folyamatosan távozik a megszokottnál. Ilyenkor azonnal jelezzük a közös képviselőnek, a gondnoknak, a házfelügyelőnek, a viceházmesternek, hogy kezdődő dugulás van! A kluttyogás nem a kíváncsi halak eljövetelét, hanem már a komoly csatornaszűkületet jelzi. Ez nem az a ritmusos kuttyogás, amit a horgászok hallatnak, ez vészjósló. Ugyanis ilyenkor elég, ha az egyik lakó egy kicsivel több vécépapírt használ a hasmenése miatt, vagy valaki beleönti a WC-be a feleslegessé vált ételét…

Amikor kezdődik a bugyogás, felfeltör a víz a lakásba akkor is, ha abban a legalsó szinten a konyhát nem használják, a mosógép, a mosogatógép sincs bekapcsolva, és senki sem ül a WC-n.

Ilyenkor irány a pince! A víz fővezetékét a vízóránál le kell zárni!

Utána egyenként megkérni a lakókat, hogy mindent dugózzanak be, semmit se használjanak addig, ameddig a duguláselhárító megszünteti a dugulást. Még a vécé tetejét is hajtsák le, nehogy véletlenül belepisiljen valaki!

Milyen jó volt régen! A gangon volt felakasztva egy vaslap, azt egy vasrúddal megverte párszor a házmester, és mindenki pillanatok alatt a gangon hallotta őt.

Most fel kell szólni kaputelefonon, és mire egyenként a kaputelefonhoz érnek, addig az ember izgalmában összecsinálja magát, mert csak fogy az idő, a víz meg nem vár…

Amikor ömlik a mások által kiengedett víz egy lakásban, az látványnak is szörnyű, nemhogy annak átélni, akinek tönkremennek a bútorai, a szőnyegek, a parketta, meg a gyerek földön hagyott játékait sem lehet később rendesen fertőtleníteni…

A legszörnyűbb, ha ez este történik, lefekvés előtt, amikor mindenki fürödni megy, vagy alvás előtt a dolgát végezné.

Amikor még csak két tévécsatorna volt, és az egyiken hetente egyszer az Angyal-sorozat ment, akkor mindenki egyszerre indult aludni… A duguláselhárító is! És akkor csak egy-egy lakónak volt telefonja a házban…

Általában ilyen esetben a dugulás az ejtővezeték alján, a gerincvezetékben tornyosul.

A gerinccsatorna dugulását nem lehet házi duguláselhárító készülékkel, géppel megoldani.

Ezt csak speciális duguláselhárító géppark oldja meg!

Társasház duguláselhárítás

Ez lehet vastag spirállal kombinált vizes csatornatisztítás.

És lehet a Woma, azaz egy nagynyomású berendezés, amely az udvari aknától nagy mennyiségű tiszta vízzel mossa ki teljes keresztmetszetben a ház gerinccsatornáját anélkül, hogy az alsó lakó tovább ázna alulról.

A Woma csatornamosó feje úgy lett kialakítva, hogy előrefelé van egy szúró vízsugár, ami kilyukasztja a csatornában lévő dugulást, és helyet csinál a Woma-fejnek az előrehaladáshoz. Hátrafelé pedig több meghatározott szögű 6-8 vízsugár felkapaszkodik a cső belső falára és a hatalmas nyomás tolja a tömlőfejet előre, azaz húzza be a tömlőt a csatornába. Van olyan tömlőfejünk, ami eközben a víz nyomásától folyamatosan, gyorsan forog. Ez a forgó fej tudja teljesen tisztára mosni a csatorna belső falát.

A környezetkímélő Woma csatornatisztítás

Womás csatornamosó autó

Ami szutykot felaprít és lemos a csőfalról a Woma, az mind a behatolás irányába, tehát az aknába folyik visszafelé. Azért környezetbarát technológia a womás csatornamosás, mert azt a rengeteg piszkot a nagy mennyiségű víz felhígítja, és ettől nem szennyezi annyira a környezetet a hirtelen a közcsatornába, azaz az utcai vezetékbe kizúduló szennyvíz.  Egy ilyen teherautó kb. százmillióba kerül. A mi sárgavillogós rohamkocsink percenként 240 literrel mossa a csatornát. Kevés vállalkozás rendelkezik ilyen berendezéssel.

Persze egyesek Womának hívják azt a kis ékszert is, amelyiknek a szivattyúja valóban tud 100-120 Bar nyomást előállítani, de csupán csak 5-10 liternyi vizet ereszt át percenként. Azért ékszer, mert dizájnos a külseje, de az ilyen nem a vastag gerincvezetékbe való, mert az ottani nagy mennyiségű trutymót vagy dzsuvát, pontosabban a dugulást csupán csak felszeleteli, szétvágja az a nagy nyomás. És ha a tömlőfejet tovább tunkoljuk a csatornába, akkor rögtön összezáródik az addig gondosan felszeletelt szemét, mert ez a piciny vízmennyiség nem tudja semerre sem továbbítani a dugulást.

Ha nem derül ki a csatornatisztítással, hogy mi okozta a dugulást, akkor a csatornakamera feltárja azt.

Csatornakamerázás

Sejtelmes dolog a csatornába belekukkantani. Amikor kislány voltam, szégyelltem a számat a dokinál nagyra nyitni, mert úgy éreztem, hogy az mind az én titkom, hogy mi van nekem ott belül. Én sem láttam, hát akkor még bele is világít egy bácsi? Hadd maradjon a saját titkom, amiről én sem tudok. Valahogy tényleg sok intim részlet feltárul, amikor beletekintünk a csatornába.

Társasházi dugulások elhárítása
 

Egyébként gyönyörű látvány. Szép színesek a hanyag festők, építők maradékai, mert feltapadnak a csőfalra. Kiderül, miképp mosogat a háziasszony, mert a zsír is ráragad a cső felső részére. Látszanak az építési pontatlanságok. Ahol a csatornakamera feje a víz alá bukik, ott hasa van a csatornának, ott ténylegesen olyan, mintha egy tál levesben úszkálnánk. Találtunk ott már bokaláncot, kulcsot, aprópénzt. Ha kibukik a kamerafej a víz alól, még egy szőrszál is repedésnek tűnhet. Sokszor a csőtalálkozásnál lévő gumigyűrű kis része belóg a csőbe, ami szintén okozhat dugulást. Sok mindent elárul a csatornakamera. Tényleg, az ember életmódjáról sok minden kiderülhet, ezért ugyanúgy személyes a csatornabelső, mint az ember szája belülről.

***

Találkoztunk olyan dugulással is, ami macskaalom miatt történt a gerinccsatornában. Mindig csak egy kis lapátnyit tett a néni a csatornába, olyan mennyiséget, hogy előbb eldugította a pince falára fej fölé rögzített 20 centi átmérőjű vastag vascsővezetéket, és egy idő után az egész leszakadt. Több mázsányi macskaalom került hirtelen a pincébe.

Ki fizeti ki a társasházi duguláselhárítást?

A társasházi törvény szerint a közös vezeték meghibásodásának a kijavítását és a keletkezett kár megszüntetését a közös költségből kell megtéríteni. Itt is ez történt. Nagyon gyorsan kihordták a lezuhant vascső darabjait, eltüntették azt a sok almot, takarítottak, fertőtlenítettek, csövet cseréltek, rögzítettek, hogy a társasház ismét működhessen.

A macskaalomra az volt akkor rányomtatva, hogy a macskaalom jót tesz a környezetnek, ezért használat után azt a WC-be ürítse.

A polgári törvénykönyv szerint a károkozó fizessen!

 

Kedves Olvasó!

 

Ön, mint kívülálló jobban rálát a kérdésre. Az egészet egyben érzékeli, nem elfogult egyik irányban sem. Kérem, segítsen a közös képviselőnek!

  • Ön szerint kinek kéne ilyenkor kifizetnie a keletkezett kárt és a következményeit?
  • Ön hogyan oldaná meg ezt a problémát egyszer s mindenkorra?

Ha idáig elolvasta az írást, tudom, hogy érdekli a felelősség kérdése is, és nem szeretne hasonló helyzetbe kerülni.

Azt is tudom, hogy Ön megtalálja a jó megoldást. Ami irányt adhat a jogászoknak is.

Sok közös képviselő várja az Ön megoldását.

Az Ön válaszát a dugulaselharitas.hu és a gyorsszolgalat.hu honlapokon nyilvánosságra hozzuk, hadd tanuljon belőle más társasházkezelő is.

Kérem, hogy a véleményét, megoldását a email-címre küldje. A tárgy mezőbe ennyit írjon: Macskaalom

***

Mi, gyorsszolgálati hibajavítók, duguláselhárítók a felelőtlenségből élünk elsősorban. Ha egy csatorna szabályosan van megépítve, ha rendeltetésszerű a használata, akkor az soha nem dugul el. Persze, ha véletlenül ez meg az történik, olyankor van ránk szükség.

Azért vagyunk vagyonmentők, mert gyorsan újra helyreállítjuk a rendet, a nyugalmat, a tisztaságot, ami azelőtt volt. A megrendelőnek és nekünk is nagy öröm, hogy pillanatok alatt megszüntetjük nála a felfordulást. Nem titkoljuk el a hibát akkor sem, ha kiderítjük, hogy például évek óta helytelenül használnak valamit, mert pont a víztakarékosságuk okozta a dugulást.

Üdvözlettel:

Rácz Zsuzsa, alias DugiZsuzsi,
a duguláselhárító és dugulásmegelőző specialista

Duguláselhárítás házilag