WC-dugulás megszüntetése házilag

Hogyan oldható meg házilag a WC-dugulás megszüntetése?

Meglepő, ha a WC eldugul. Ilyenkor lehúzás után a csésze pereméig ér a szennyvíz, és szembenézünk azzal, amivel nem igen találkozunk. És ott áll bambán a víz, a tetején úszkáló WC-papírral, meg mindenféle egyébbel, aminek nem ott a helye… ez nem egy megszokott helyzet, valamit azonnal tenni kell, nem várhatunk most a csodára, vagy micsodára…

Ilyenkor az ember agya rögtön dolgozik, hogy

MI LEHETETT A WC-DUGULÁS OKA?

Az első természetes védekező reakció: – Nem én voltam.
– Lehet.
Lehet a WC-dugulás oka építési törmelék, sitt, macskaalom, beleesett gyerekjáték, illatosítókosár, mobiltelefon, kulcscsomó, bankkártya, beléöntött ételmaradék, a felmosóvízzel együtt kiöntött felmosórongy, tampon, vatta, szárnyasbetét, esetleg egyszerhasználatos szexkellékek vagy hasmenés utáni nem szétázó WC-papír.
Lehet, hogy hibás a csatorna lejtésszöge.
Lehet, hogy kevés az öblítővíz, és feltornyosult a csőben a megsűrűsödött tartalom.
Az is lehet, hogy egy autó először hajtott át az udvaron a csatorna felett, és ha nincs kiépítve vagy ledöngölve a csatorna alapja, akkor az első alkalommal eltörhet a csatorna, ami dugulást okozhat.

MIT TEHETÜNK A WC-DUGULÁS MEGSZÜNTETÉSE ÉRDEKÉBEN HÁZILAG?

 

KAPJUK ELŐ A WC-PUMPÁT

WC-dugulás elhárítása házilag WC pumpával

A WC-dugulás megszüntetése, vagyis a WC pumpa használata előtt ajánlatos mindent kipakolni az illemhelyről. Meg még az összes lefolyót eldugaszolni, a túlfolyókat nedves ronggyal, szivaccsal bedugaszolni, különben nagy a meglepetés, ha ránk zúdul a kipumpált vízmennyiség.
A gyakorlottabb úrilányok a WC-dugulás megszüntetésével nem a kedvenc szoknyájukban, a legelegánsabb tűsarkúban próbálkoznak, mert pumpáláskor bizony a víz kicsapódik.
A padlózat ilyenkor csúszós, nem biztonságos, sőt a WC körüli szépirodalom, újság mind elázik.

Ha ezzel a hagyományos pumpálós módszerrel nem sikeres a WC-dugulás megszüntetése, még van bőven háztartási megoldássor, ki lehet azokat is próbálni egyenként.

 

„NYAKON ÖNTJÜK” EGY VÖDÖR VÍZZEL A DUGULÁST

WC-dugulás megszüntetése házilag egy vödör vízzel

Ha megvárjuk, míg a színes keveréklé lassan lecsurog, utána egy hatalmas vödör víz hirtelen gyors belezúdítása megmozdíthatja a dugót.

De még ekkor sem biztos, hogy a WC-dugulás megszüntetése sikeres lesz!

 

A NYELES FELMOSÓ MOP CSODÁKRA KÉPES

WC-dugulás megszüntetése felmosó moppal

Ilyenkor jöhet a felmosó mop mozgatása a csészében. Ez is hatalmasat fröccsenhet. Egyeseknek hozott már sikert. Ha sikerült a WC-dugulás megszüntetése, utána alapos fertőtlenítésre számítson!

 

A MÚMIATECHNIKA

A legfrissebb móka WC-dugulás megszüntetése érdekében az átlátszó fóliával többszörösen körbetekert WC-csésze száj. Két tenyérrel a fólia addig pumpálható – és még látványos is -, ameddig végre megmozdul a WC dugulás.

 

ZSÍRFALÓ BAKTÉRIUMOK ÉS A WC-DUGULÁS MEGSZÜNTETÉSE

Ez a WC-dugulás megszüntetése csodálatos és környezetkímélő módszere, de sajnos 8-10 óra kell a hatás kifejtéséhez, meg persze a biológiailag teljesen lebomló zsírfaló baktériumok. Egyes háztartási boltokban kaphatók ilyenek. Magyar gyártmány is van belőle. Evőkanálnyi mennyiség tasakonként és kilós kiszerelésben is vásárolható.
Megvételekor úgy látszik, mintha ezek a falóbaktériumok nem élnének. Valójában megfelelő tárolás mellett akár öt évig is alszanak. Parányi testük a langyos víz hatására megduzzad, és életre kelnek. Szabad szemmel láthatóvá válnak, megelevenednek. Eleinte gyorsan mozognak.
Zsíros kőzegben, amilyen az emésztő, meg a mosogató csöve, ahogy felélednek és megduzzadnak a víztől, rögtön enni kezdenek. Vagy inkább zabálni. Valamiért a többség nem lakik jól, és túleszi magát. Olyan enzimek vannak a parányi testben, amitől a zsír feloldódik, és az átlátszó test feketévé válik. Addig zabál, ameddig a vékony kis hártyateste szét nem szakad. Ettől a víz is megsötétül.
Egy evőkanálnyi mennyiség, illetve egy kis tasaknyi zsírfaló baktériumtenyészet egy éjszaka alatt képes egy család emésztőjének a teljes zsírtalanítására.
10 óra után az emésztő teljesen szagtalan, eltűnnek belőle a lerakódások, nem úszkál a vízfelszínen semmilyen gusztustalanság. A víz tapintása selymessé válik.
Nem zsíros, nem kemény, hanem bázis állapotúvá válik, ami azt jelenti, hogy környezetbaráttá válik az emésztő vize.

Ha nincs ideje tíz órát várni a WC-dugulás megszüntetése érdekében, vagy ha nem kap minden boltban ilyen zsírfaló baktériumot, akkor a kimondottan zsíroldó lúgos vegyszerek oldják a fekáliát, a többi dolgot viszont nem.

Felhívom a figyelmet, hogy véletlenül se használjon WC-duguláshoz semmilyen savas vegyszert!

MELYIK A LEGJOBB VÍZLÁGYÍTÓ, ZSÍRTALANÍTÓ LÚG?

Ecet? Az ecet savas, így kiváló és finom savanyúságként zsíros étel mellé enni, mert a zsírt tönkreteszi. Bázis keletkezik belőle, ami a gyomornak nem megterhelő.

Szódabikarbóna? A NaHCO3 szuper anyag, enyhén lúgos zsíroldó. A zsíros ételek evésekor, ha túl sok gyomorsav keletkezik, melytől „égő” érzésünk van, ilyenkor egy pohár vízbe belekeverve egy késhegynyit: kis büfizés után megszünteti a gyomorégést azzal, hogy a gyomorsavat semlegesíti.

Ezek külön-külön kíválóak a WC-dugulás megszüntetésére is. De csak külön-külön!

SOHA NE KEVERJEN ÖSSZE VEGYSZEREKET!

Nem ajánlok semmilyen vegyszert keverni a WC-dugulás megszüntetése céljából, mert hallottam olyat, hogy a falban nem volt rögzítve tisztességesen a vezeték. A lefolyóba szórt szódabikarbóna és a ráöntött ecet pezsgése következtében  (a robbanásszerűen keletkező széndioxidgáz miatt) a falban lévő cső szétcsúszott. És ha szétcsúszott, akkor azt ki kellett javíttatni. Bontás, csőrögzítés, helyreállítás. Egy vagyonba került. Ne játsszon a vegyszerekkel! Hagyja azt a vegyészekre!

A trisó (trinátrium-foszfát), a mosószóda (kétnátriumos), a mosódió vagy az Ultra mosogatópor olcsó lúgos zsírtalanítók. Poralakúak, ne lélegezzük be, nem jó a tüdőnek.
A trisó hátránya, hogy ha sok kerül a természetbe, akkor sajnos elalgásítja az élővizet.

Ha biztos abban, hogy a víztakarékosság miatt következett be a WC-dugulás, akkor a legjobb forró vízben feloldott két evőkanálnyi zsíroldóval kezdeni a WC dugulás megszüntetését, ami a székletet (a kaki összetételének a nagyrésze elhalt vörösvértest, ezért zsíros állagú) folyékonnyá alakítja.
Régen mosogatásra nem is volt más zsíroldó a magyar háziasszonynak és az éttermeknek.

Nagyon figyeljen arra, hogy véletlenül se érje a kezét a higított változat, mert ha nem mossa le azonnal, akkor lemarja a bőrét.
Közelről és lassan öntse a csésze vízébe.
Hajtsa rá a WC-tetőt és csukja be a toalett ajtaját, hadd dolgozzon 4-8 órán keresztül a vegyszer. Ez a lúg folyamatosan marja a székletet, ha a WC valóban a víztakarékos öblítés miatt dugult el.
Az edényt, amiben előkészítette ezt a saját duguláselhárító szert, azonnal és alaposan öblítse el!

NE HASZNÁLJON ÚGY VEGYSZERT, HOGY UTÁNA FALAT KELLJEN BONTANI!

A GYÖNYÖRŰ CSOMAGOLÁSÚ VEGYSZEREKNEK NE DŐLJÖN BE, HA…

    • … ha nem tudja nagyítóval sem elolvasni vagy értelmezni első olvasásra az apró betűkkel írt használati utasítás, inkább bontatlanul vigye vissza a boltba!
      Ugyanis hatalmas kárt okozhat saját magának. Honnan tudhatná, hogy a falban az építők betartották-e a lejtés szabványának a szögét? Nem tudhatja, ezért inkább azt javaslom, hogy egyáltalán ne kísérletezzen ilyen szerekkel.
    • … ha a falban vagy a padlózatban a lejtéshiánnyal megépített vezetékben már kisebb víz hatására a vegyszer annyira felmelegítheti a csatornát, hogy a falban vagy a padlólap alatt lévő cső a keletkező magas hőtől teljesen eldeformálódik, és ha a hő elpárologtatja a benne lévő vizet, akkor bizony a vezeték kilyukadhat, a dugulás pedig megmarad ott, ahol van, és a már nem sima, hanem rücskös, esetleg lyukas vezetéktől nemcsak rendszeres dugulás keletkezik, aminek a megszüntetése csak az oldalfal és a padlólap bontásával, és vezetékcserével történhet, és még az alatta lévőket is áztathatja a keletkező hiba kijavításáig.Egyik-másik dugulást megszüntető vegyszernél, ahol olvashatatlanul apró betűkkel írták, hogy csupán egy kupaknyi szert szabad alkalmanként felhasználni és hiába nyomtatták ki, hogy mennyi idő után mekkora mennyiségű, hány fokos vízzel kell beleönteni a lefolyóba, és hogy mindezt kereszthuzatban lehet beleönteni, mert ha élő szervezet belélegezné a víz hatására keletkező mérgező gázt, és hogy hány perc után milyen mennyiségű vízzel hogyan kell a lefolyót leöblíteni…
    • … ha az elolvasás ellehetetlenülése miatt nem úgy alkalmaznánk azt, ahogy le van írva, akkor a vegyszer annyira belekeményedhet a vezetékbe, hogy az onnan eltávolíthatatlan. Ez a keletkező megkeményedett anyag még a betonnál is szilárdabb. Ilyenkor sajnos szintén ki kell bontani és át kell építeni a falban lévő vezetékrendszert, ami az oldalfal és a padlólap helyreállítással együtt a sokszorosába kerül egy szakszerű duguláselhárító munkadíjánál.

***

Ha a WC-dugulás megszüntetésének egyik házilagos módja sem válik be, vagy nem akar vele kísérletezni, hívjon minket, megyünk és szakszerűen, gyorsan elhárítjuk a bajt!

 

Duguláselhárítási ügyelet és ingyenes tanácsadás:

30 / 5 200 600

duguláselhárítás gyorsszolgálat, nonstop ügyelet

Duguláselhárítás Budapest minden kerületében

Itt is megtalál minket:
dugulas.hu
gyorsszolgalat.hu
Facebook

Duguláselhárítás Budapest minden kerületében